Hur refererar jag till digitala myndighets- och föreningsdokument?

Svar

Digitala dokument som du hittar på webben och som inte går under kategorin tidskriftsartiklar är oftast någon form av rapport eller skrivelse från en myndighet eller förening. De olika referensstilarna brukar kategorisera dessa såsom Rapport och utredning med organisation som författare (eller liknande). Det kan exempelvis vara dokument som redovisar olika myndigheters, organisationers eller föreningars riktlinjer, beredningar, remisser, framställningar, verksamhetsplaner, budgetunderlag och liknande.

Se relevant guide för hur referensen ska se ut i detalj: Guider till referensstilar

Är dokumentet endast publicerat på en webbsida (och ej nedladdningsbart) så går det bra att referera till den som en webbsida. Det är i slutändan inte så stor skillnad: beroende på referensstil så ska det stå varifrån den hämtats (webbadress) och eventuellt markeras att det är en internetkälla [Internet]. Det viktiga är att hitta och uppge upphovskällan, det vill säga avsändaren, titeln och webbadressen.

En typ av källa som är lätt att förväxla med denna typ av dokument är broschyren, men även om också broschyrer ges ut av myndigheter och föreningar så kan de oftast kännas igen på sin informativa karaktär och på den enklare och (oftast) mer pedagogiska formen på layouten. Det brukar ofta också anges att det är en broschyr.

Exempel

Ett exempel som ofta kommer upp är ICN:s etiska kod för sjuksköterskor. Upphovsperson för ICN:s etiska kod för sjuksköterskor är Svensk Sjuksköterskeförening och orten och utgivaren hittas längst bak i dokumentet - Stockholm: Svensk Sjuksköterskeförening.

Jämför gärna ICN:s etiska kod för sjuksköterskor med Socialstyrelsens broschyr Du kan minska din risk för överdos och rädda liv.

  • Senast uppdaterad 2022-03-24
  • Visningar 1167
  • Besvarad av Peter Igelström

FAQ Actions

Var detta till hjälp? 0 0

Kommentarer (0)